OPG PERO PERIJA
ZEJBEK

www.bamija.hr
www.bamija.com

Rasad bamije List bamije Cvijet bamije Plod bamije na stablu Plod bamije presjek bamije jelo od bamije
 

 

POČETNA BAMIJA ZDRAVLJE KOZMETIKA OSTALI PROIZVODI RECEPTI NARUDŽBA O NAMA GDJE SMO KLUB


U carstvu bamija

 

JEDINSTVENO!
Preko 20 sorti bamija iz cijelog svijeta
sada se uzgaja na jednom mjestu.

Provedbu ovog projekta pomaže Zavod
za povrćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Osniva se klub ljubitelja bamije

Kako do nas?

pogledajte na interaktivnoj mapi maps.google

Krnjak

OPG "PERO PERIJA"
ZEJBEK


Krnjak 48, 47242 Krnjak
Hrvatska

Tel./Fax: 047/727-157
mob: 098/1645-787

E-mail: pero.perija@ka.t-com.hr
www.bamija.hr
www.bamija.com

 

OSTALI PROIZVODI

ŠAFRAN ili latinski Crocus sativus ili cvijet crvenog zlata

ŠafranŠafran je lukovičasta trajnica iz porodice perunika. Tučak šafrana od davnina je poznat kao jedinstven začin, bojilo i lijek. Spominjali su ga u Bibliji, veličan još u Mezopotamiji prije 5000 godina. U kulinarstvu se šafran koristi od 10. stoljeća prije Krista. Bio je omiljeni začin Feničana. Upotrebljavali su ga još stari Grci i Rimljani za parfimiranje kupki. Sa perzijskog šafran znači "biti žut", prema karakterističnoj žutoj boji koju otpušta.

Svojstva šafrana
Njegova jedinstvena aroma i boja određuje karakterističan okus tradicionalne španjolske paelle iz Valencije, francuske riblje juhe, indijskih slatkih umaka
Po osjetilnim kvalitetama šafran je intenzivno mirisan, blago gorkastog okusa.


Kralj začina
Za jedan kilogram "crvenog zlata" potrebno je i do 400.000 cvjetova. Šafran je poznat kao najskuplji začin na svijetu, pa ga često šefovi kuhinja čuvaju pod ključem.

RABARBARA ili latinski Rheum rhabarbarum

Rabarbara
Rabarbara je trajno gomoljasto povrće od kojeg se upotrebljavaju isključivo lisne peteljke.
Uzgajala se u Kini još prije 3000 godina. U Evropu ju je donio Marko Polo oko 1600. godine.U Evropi najveći potrošač je Velika Britanija, gdje se u pokrajini Yorkshire, već više od 10 godina održava "Festival rabarbare". 


Svojstva rabarbare
Rabarbara ima puno C vitamina i niskokalorična je biljka.Koristi se za reduciranje kolesterola, bolju probavu, protiv zatvora, protiv želučanog katara i za čišćenje krvi. Peteljke listova imaju puno voćnih kiselina, prije svega jabučnu i limunsku. Upotrebljavaju se za pravljenje poznate "štrudle od rabarbare", džema, kompota, soka, mošta i drugo. Zbog svojih osobina i tradicija u proizvodnji i potrošnji, smatra se specijalitetom.


Vrste

Može se podijeliti u dvije osnovne sorte. Crvena, koja je više dekorativna u jelima i zelena koja daje veći prinos. Sezona sveže rabarbare počinje već 15.ožujka i može se naručiti za osobnu ili industrijsku uporabu za izradu raznih slastica. Džemovi se mogu naručiti u  kombinacijama sa drugim voćem ili potpuno čista rabarbara, prirodna bez dodatka šećera i konzervansa.

Džem od rabarbare

   


CALLISTEMON

Callistemon je blagdan za oči. Cvijet-zimzelena biljka porijeklom iz tople Australije. Posebno pogodan za najrazličitija oblikovanja grmolikih ili stablastih kreacija.

Callistemon

NOVOZELANDSKI ŠPINAT

Uzgaja se i bere od proljeća do Božića. Listovi stalno rastu novi. Priprema se kao i obični špinat. veoma je invazivan, pa sam nikne na mjestima gdje je bio posađen prijašnjih godina i širi se sam.

GLISTNJAK

100% čist - kalifornijske gliste - za informaciju nazovite

PAMUČNA VREĆICA  Pamučna vrećica

I

WEB design by PLETIKOSA 2009. All Rights Reserved.